over de kleding van de keizer

Deze weblog gaat over het Napoleontisch uniform in theorie en in de praktijk. Er zijn uniformvoorschriften waarin werd vastgelegd waaraan uniformen moesten voldoen en hoe deze gedragen en beheerd dienden te worden. In de praktijk bleken deze voorschriften echter niet altijd te worden nageleefd omdat de praktijk daar kennelijk om vroeg.

Sjoerd Idzerda is derdejaars geschiedenisstudent in Utrecht en is in zijn vrije tijd Napoleontisch re-enactor.
Hij krijgt tijdens demonstraties diverse vragen over zijn uniform. In deze weblog zal hij proberen deze vragen te beantwoorden.

Hij zal zich vooral richten op de uniformen en de uitrusting in de periode 1810-1815. Deze jaren zijn gekozen omdat in 1811 door Napoleon een bezoek aan Nederland werd gebracht en in 1812 de Russische veldtocht plaatsvond, waaraan veel Nederlanders deelnamen. Tijdens deze veldtocht werden de uniformen, die kort daarvoor gewijzigd waren, zwaar op de proef gesteld. In Oktober 1813 vond de slag bij Leipzig plaats, waarna Napoleon naar Elba werd gestuurd. Dit leidde ook tot het ontstaan van het koninkrijk der Nederlanden, met als gevolg het ontstaan van een Nederlands militair uniformreglement. Tot slot vocht prins Willem II in 1815 tegen Napoleon bij Waterloo. Deze verschillende elementen hebben geleid tot veranderingen binnen de uniform reglementen.

* De artikelen betiteld met: ‘Praktijkervaring met napoleontische uniformen’ zijn gebaseerd op eigen belevingen met daarbij aanvullende literatuur.

Praktijkervaring met Napoleontische uniformen: het Franse uniform te velde.

Praktijkervaring met Napoleontische uniformen: het Franse uniform te kampement.

Praktijkervaring met Napoleontische uniformen: het Franse uniform op campagne.

Praktijkervaring met Napoleontische uniformen: de bajonet.

Praktijkervaring met Napoleontische uniformen: onderscheidingstekens.

Deze weblog wordt gemaakt in het kader van een stage.

Plaats een reactie

link naar legermuseum