Kleding van de Keizer

Kunt u deze koperen emblemen voor mij identificeren?

SANYO DIGITAL CAMERAVraag: Zou u mij kunnen vertellen wanneer deze emblemen in het leger zijn gebruikt, van welke onderdelen ze zijn en waar ze op het uniform werden gedragen? 

Antwoord: De emblemen die u in de bijlage heeft toegevoegd zijn allen gedragen en gebruikt door de Koninklijke Landmacht.

De eerste set is van het Korps Commando Troepen (Nuncaut Nunquam) en werden op de schouders gedragen. Een enkel embleem heeft een Geniehelm met pijlen er doorheen. Dit embleem is van de verbindingsdienst. Het zilverkleurige embleem met St. joris en de gedode draak is van de Huzaren (cavalerie). Een enkel embleem met ‘Oranje Gelderland’ (infanterie), een hoorn ‘Menno van Coehoorn'(infanterie) en een embleem met twee gekruiste kanonnetjes met vleugels is van de Luchtdoelartillerie. Het grote embleem met twee gekruiste kanonnetjes en vleugels is een baretembleem. Al deze emblemen werden op de schouders bevestigd, behalve het baretembleem. De schouderemblemen werden vanaf 1946 ingevoerd en vervielen in 1963. Deze zelfde emblemen in een andere vorm werden vanaf 1963 met een gekleurde stoffen achtergrond op de kraag gedragen.

Vanaf 1963 werd dit embleem ‘Van Heutsz’ (zon met Rijkswapen, klimmende leeuw) hier met achtergrondje op de kraag gedragen. Tegenwoordig is Van Heutsz (voorheen pantserinfanterie) een onderdeel geworden van de Luchtmobielebrigade met een rode achtergrond. het andere embleem is van Chassé (infanterie) en werd ook op een zelfde soort achtergrond bevestigd en was rood van kleur. Deze werd ook vanaf 1963 gedragen op de kraag.

Dit alles staat beschreven in het boek: Uniformen en emblemen van de Koninklijke Landmacht vanaf 1912 van M. Talens

Reacties

Een gedachte over “Kunt u deze koperen emblemen voor mij identificeren?

  1. Ik zie een schildje verbindingen, waarvan ik er zelf ook 1 heb en even eens Menno van Coehoorn Infanterie, daar heb ik de andere van, en een oranje gelderland die opgrgaan is in 45e painfbat. Het andere exemplaar heb ik ook. Zou ze best van u willen overkopen hoor. Vsn Heutz is bekend uit de jaren 70 tot 80, infanterie. Er zit nog wat luchtdoel bij in koper jaren 60 tot 80 en een oud kraagembleempje luchtdoel. Chassé en cavalerie zijn bekend. De andere 2 interesseren me ook wel.

    Geplaatst door HM Jansens | september 11, 2014, 5:33 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum