Kleding van de Keizer

Praktijkervaring met Napoleontische uniformen: het Franse uniform te kampement.

Uniform te kamp

Uniform te kamp ((John R. Elting, Napoleonic uniforms volume I (Ontario 1993) Legermuseum Delft. Bibliotheek Legermuseum exemplaarnumme: 000060060)

*Dit artikel is geschreven aan de hand van eigen ervaringen met behulp van aanvullende literatuur*

Naast het uniform te velde droeg een soldaat andere kledij in het kampement. De afbeelding laat deze zien,bestaande uit een pantalon (pantalon d’etoffe (wollen broek))(4), gilet (vest)(5) en pokalem (kampmuts)(6). Ook bij het kampuniform zijn een paar bijzondere onpraktische aspecten te vinden. Het gilet volgde in 1812 zijn voorganger het ‘gilet sans manches’ (mouwloos vest) op. Het mouwloos vest werd onder de uniformjas gedragen en omdat de mouwen niet aanwezig waren behield de soldaat genoeg bewegingsvrijheid met zijn armen. Het reglement van 1812 schreef het gilet voor met mouwen die ook onder de uniformjas gedragen diende te worden. Er werd echter ook een decreet uitgeschreven dat de uniformen zo strak mogelijk om het lichaam moesten zitten. In de praktijk had de soldaat dus meer stof om zijn armen, die ook nog eens strakker zat dan zijn oude uniform. Hierdoor verloor hij grote bewegingsvrijheid. Het is daarom ook te betwijfelen of het gilet daadwerkelijk onder de uniformjas gedragen werd. Anders dan het habit had het gilet wel functionele zakken aan de buitenkant, tenminste dat gold voor de rechter steekzak, de linker steekzak was vals. Daarnaast viel de taillelijn van het vest tot op de navel, de zakken zaten hierdoor zo hoog dat het niet praktisch was de hand in deze zak te steken.[1] Overeenkomstig met het habit-vest zaten de zakken dus op een plek waarvan moeilijk gebruik gemaakt kon worden. Ook had het gilet, net als het habit-vest, een knoop op de rug zitten om de giberne aan vast te maken. Aangezien deze knoop nog hoger zat dan op het habit-vest, was het ook voor het gilet onpraktisch deze knoop te gebruiken. Anders dan bij het habit had het gilet maar één knoop, wat opvallend is aangezien bij vrijwel alle uiterlijke aspecten van het uniform rekening gehouden wordt met symmetrie. Het uiterlijk lijkt belangrijker dan de functionaliteit. Dat is ook te zien bij de pokalem. Ook deze werd in het reglement van 1812 als standaard muts ingevoerd. In de praktijk werd het oude model, de bonnet de police’(7), echter vaker verkozen boven de pokalem omdat deze er volgens de soldaten modieuzer uitzag.[2] Dit terwijl de pokalem functioneler was. Aan de zijkant van de muts zaten ‘oorflappen’  die over de oren gevouwen konden worden. Deze konden nog wel eens van pas komen in de Russische kou.

Heeft u zelf informatie of afbeeldingen in bezit over dit onderwerp, dan kunt u dat hieronder of op de facebookpagina delen. U kunt ook terecht met eventuele vragen of opmerkingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het legermuseum Delft of via het CIC.

Uniform te kamp (Alain Pigeard, L’armee Napoléonienne (Curandéra 1993) 656. Legermuseum Delft. Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer: 00007167)

Uniform te kamp (Alain Pigeard, L’armee Napoléonienne (Curandéra 1993) 656. Legermuseum Delft. Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer: 00007167)

[1] Alain Pigeard, L’armee Napoléonienne (Curandéra 1993)  658. Legermuseum Delft. Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer: 00007167
[2] Vincent Bourgeot en Alain Pigeard, Encyclopédie des uniformes Napoléoniens 1800-1815 (Entremont-le-Vieux 2003)  479. Legermuseum Delft. Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer: 00135393.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum