vraag:
Bestaat er een overzicht van Nederlandse mannen die in het leger van Napoleon mee naar Rusland geweest zijn. Eén van de voorvaderen van mijn vrouw, zou met het leger van Napoleon naar Rusland zijn geweest. Mijn pogingen tot nu toe hebben geen registers opgeleverd.
antwoord:
Het antwoord op uw vraag bevat zowel een ja als een nee. Nee, want er is niet één overzichtelijke lijst met namen van alle Nederlanders die zich in 1812 bij Napoleons leger bevonden. Maar u kunt wel degelijk naspeuring doen: dus ook “ja”. Wat u moet weten, is in welke gemeente deze voorvader van uw vrouw is opgekomen. U kunt dan proberen na te gaan bij welke eenheid hij terecht is gekomen. Deze lijsten van conscripten bevinden zich in de archieven van zowel de provinciale als in een enkele geval de gemeentelijke overheden. Het Utrechts Archief heeft een aardig overzicht op de site hoe dit werkt.
http://www.hetutrechtsarchief.nl/
Een andere mogelijkheid om te kijken in welk regiment hij gekomen kan zijn, is de lijst van de conscriptie-departementen na te gaan. Dit is een lijst waarin is vermeld welke departementen aan welke regimenten conscripten leverden. In het Nederlandse geval blijven dan meestal 1-5 mogelijkheden over.
Heeft u een idee in welk regiment hij gediend heeft, dan kunt u zich wenden tot het SHD(vroeger SHAT), het Service Historique de la Défense in Frankrijk (Vincennes, Parijs).
http://www.servicehistorique.sga.defense.gouv.fr/
Hier zult u fysiek een bezoek af moeten leggen. Bij het SHD bevinden zich de stamboeken van de verschillende regimenten. U kunt dan het stamboek opvragen en hopen dat u daarin zijn naam tegenkomt. Wanneer u denkt dat hij al voor 1810 in het leger zat, of na 1813 ook nog in het leger (het Koninklijk Nederlands Leger), kunt u ook kijken in het Nationaal Archief in Den Haag, waar de stamboeken van de regimenten Koninkrijk Holland (1806-1810) en Koninkrijk der Nederlanden (1813-…) op naam ontsloten zijn. Daar kunt u dus in een namenlijst zoeken.
Een en ander is, zo leert de ervaring, tijds- en arbeidsintensief, maar als het lukt, wel zeer bevredigend.
Voor meer Nederlanders in het leger van Napoleon klik hier.
Aanvullingen:
Verder is dit een handige database: http://www.stehelene.org/php/accueil.php?page=8&lang=nl
Inventarisatie van Friese soldaten onder Napoleon vindt u hier: http://www.friezen-onder-napoleon.nl/
Wijlen dhr. Paasman heeft een behoorlijk complete inventarisatie gemaakt van Friese soldaten die onder Napoleon hebben gevochten. Op die site staat onder ‘zoeken’ helemaal onderaan een link naar de database met soldaten, die door Tresoar wordt gehost.
Bij de afbeelding:
Hollandse infanterie bij de bruggen over de Berezina, 1812
Veldtocht naar Rusland (1812)
Schoolplaat naar een schilderij van Jan Hoynck van Papendrecht
Objectnummer Legermuseum 00133431
Mensen die willen weten hoe het er aan toe ging tijdens de Russische veldtocht raad ik aan om het pas verschenen boek “Met Napoleon naar Rusland” te lezen, geschreven door Dr. Joost Welten en Johan De Wilde.
Het is het uniek verslag -geschreven in 1817- door soldaat Joseph Abbeel die als een van de weinigen uit Rusland is teruggekeerd en die bij thuiskomst zijn verhaal heeft neergeschreven.
Abbeel beschrijft niet alleen de veldslagen en de ontberingen maar ook het leven van de gewone mensen in de streken waar het leger voorbij kwam. Het boek bevat een uitgebreid plaats- en persoonsnamen register.
Niet alleen erg informatief voor geïnteresseerden maar tevens een ongelooflijk spannend avonturenverhaal!
fijn te vernemen dat nog meer mensen op zoek zijn naar een vroeger familielid die aan de napoleon veldtocht naar rusland in 1812 heeft deelgenomen.
Zo ook bij ons; een zekere THOMAS SPE(E)LEVELD, geboren in Vlaardingen in 1877 heeft een miltaire carriere opgebouwd nadat zijn vader, Dirk Speeleveld, met de familie vanuit frankrijk terug in Nederland is binnengelaten nadat ze eerst waren veroordeeld ( zij behoorden tot bataafse republiek). Dit konden ze doen omdat de franse legers mee kwamen, met uiteindelijk Lodewijk Napoleon en nadien keizer napoleon. Na technische opleiding heeft hij geopteerd voor de génie ( afdeling versterking van de dijken , nadien ook als bruggenbouwer) en trok als luitenant kolonel mee met napoleon naar rusland. Een ooggetuige hierin was zijn chef, kolonel Aart Kool, die hem in november 1812 in Dubrowna heeft moeten achterlaten. De man was zwaar ziek en kon niet meer verder. Nadien is hij als vermist opgegeven.
De SHD uit Vincennes, Parijs beschikt nog over een persoonlijk dossier dat ik als fotocopie heb ontvangen ( diverse A4/A3 blaadjes) . De archieven zijn dus kennelijk goed bijgehouden, niettegenstaande de zware verliezen van Napoleon op de terugtocht.
Wie weet nog meer over hem? Alle nuttige types zijn welkom en zeker zal ik eens het legermuseum in Delft gaan bezoeken
hoogachtend joseph speeleveld ; jospeele@hotmail.com
Ook ik zou wel iets meer willen weten over een famillielid van mij. Het is een jongen uit het voorgeslacht van mijn moeders kant waar ik zelfs naar vernoemd ben (zelfde voornaam). Het was Roelof Nijsingh Renting, geboren 13 april 1788 in het carspel Sleen (Dr.)
Hij werd op 18 maart 1811 opgeroepen om in de kerk van Dalen (Dr.) om de loting bij te wonen; hij werd ingeloot. Hij was op 12 mei 1811 reeds in Groningen om zijn uitrusting in ontvangst te nemen.
Hij zat bij het 33ste. regiment, 4de. bataljon, 5de. compagnie, 4de. defision, lichte infanterie.
Waarom ik dit zo goed weet ligt aan het feit dat ik in bezit ben van de brieven die hij naar huis stuurde. De laatste brief die ik bezit is geschreven op 3 juni 1812 in Stettin. of hij dus verder naar Moskou is getrokken weet ik niet. hij is niet terruggekeerd. Ook de brieven die naar hem zijn gestuurd zijn nooit boven water gekomen (of mischien in archief in Frankrijk?). ik zou ook graag meer willen weten van wat er van hem en zijn legeronderdeel terrecht is gekomen
Beste meneer Meijer, zijn lot is eenvoudig te achterhalen. Wat is uw mail?
Beste meneer Funnekotter,
mijn mail is: dmeijdewe@hotmail.nl
Geachte heer Funnekotter,
Beschikt u misschien ook over gegevens over soldaat Van Klink uit Alkemade (Roelofarendsveen)?
Met vriendelijke groeten,
Jan Kuipers, Leiden
Roelof Nijzing Renting had in het 33e RLI stamboeknummer 3034. Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.
Hebt u ook het stamboeknummer van Hans Tigchelaar, of andere gegevens? Ook hij diende bij het 33e regiment lichte infanterie.
Verzoek hiervoor richten aan Wil Oteman.
Graag zou ik weten waar men in Duitsland centraal kan zoeken naar Napoleontische soldaten. Mijn familie woonde aan beide kanten van de grens in Limburg. Mijn e-mail is: aaldrik2001@yahoo.com
Ben tegenwoordig bezig met bewerking van 125e RIL, goed om dat door te geven.