De vragen die u stelde

Rosalie; identificatie van een bajonet


vraag:

Via een erfenis ben ik enige tijd geleden in het bezit gekomen van een bajonet. Ik erfde hem van mijn vader, hij op zijn beurt zou hem weer van zijn vader gekregen hebben. Van de bajonet is mij niets meer bekend als dat het om een Franse bajonet zou gaan. De bajonet is in de schede 65, 5 cm lang. Zonder de schede is het 63,5 cm lang. Het lemmet is kruisvormig en 51,5 cm lang. Op het lemmet staat aan de ene zijde een P en aan de andere zijde een teken dat ik niet thuis kan brengen (zie foto). Op het gevest is het nummer J (of I) 84754 aangebracht. Op de schede vermoedelijk een springende granaat gevolgd door 36410. De greep is van messing, de schede van staal (oorspronkelijk vermoedelijk geblauwd). Graag zou ik willen weten wat voor bajonet het hier betreft, bij welk wapen het hoorde en of het nog een waarde bezit.

antwoord:

De op de foto’s getoonde bajonet is van Frans model, van het type dat sinds 1886 werd uitgereikt bij het Franse infanteriegeweer systeem Lebel. Oorspronkelijk waren deze bajonetten aan de voorzijde voorzien van een neerwaarts gebogen haak, maar vanaf 1915 werden deze haken verwijderd en werden ze zonder haken vervaardigd. Deze bajonetten, die in het Franse leger de bijnaam Rosalie hadden, zijn tot in de tweede wereldoorlog in gebruik gebleven. Deze bajonetten zijn in vrij grote aantallen gemaakt en u zult daarom begrijpen dat ze niet zeer zeldzaam zijn en geen zeer grote waarde vertegenwoordigen.

Heeft u aanvullingen of vragen over dit artikel? Kunt u iets aan het antwoord verbeteren? Dan wordt u van harte uitgenodigd om te reageren.

Advertenties

Reacties

2 gedachtes over “Rosalie; identificatie van een bajonet

  1. Ik heb er nog 1 met de haak die u omschrijft helaas is ie niet zo gaaf op de aangegeven foto veel roest maar wel origineel. Gr Norbert jager .

    Geplaatst door N.Jager | maart 25, 2014, 8:46 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum