Kleding van de Keizer

Kunt u iets vertellen over de huzaar op het schilderij?

huzaar op schilderijVraag: Het doorbladeren van het Osprey boekje over Wellington’s Dutch and Belgian Allies, bracht mij op het idee dat de huzaar op het schilderij wel eens een Nederlander of Belg zou kunnen zijn. Helemaal zeker weten doe ik dit niet. Zou u mij meer kunnen vertellen over de huzaar’s identiteit, zijn rang en wanneer het schilderij is vervaardigd?

Antwoord: Dit interessante portretschilderij stelt inderdaad een Hollandse huzaar voor van het 8e regiment. Hij draagt de lichtblauwe atilla model 1815-1830 dat wordt bevestigd door de gele tressen en de rode koordsjerp. Over zijn schouder draagt hij een pelsjas. Zijn rang is helaas niet te determineren, omdat zijn ondermouwen niet zichtbaar zijn waarop de rang was bevestigd.

Het 8e regiment huzaren was in 1814 door Prins Fernand de Croy opgericht en hernoemd in 1815 tot het Regiment Huzaren nr. 8. De huzaren werden gerecruteerd in het zuidelijke deel van het Koninkrijk der Nederlanden (nu België). In november 1830 werd het regiment verplaatst in verband met de afscheiding van België. Het portret is geschilderd tussen 1815 en 1830.

Reacties

2 gedachtes over “Kunt u iets vertellen over de huzaar op het schilderij?

 1. De koordsjerp is oranje wit, de man draagt een dolman, geen atilla. Het portret is van na 1820 gezien de gesloten kraag van de dolman en het feit dat de huzaar het uniform draagt dat gelijk is aan het Noord-Nederlandse huzaren van Boreel en dit is pas na 1820 ingevoerd voor het 8ste. Met vriendelijke groeten, Albert van Ee secretaris Historische Cavalerie Vereninging En Vedette (uitbeelding 6e Regiment Huzaren van Boreel 1815)

  Geplaatst door Albert van Ee | september 2, 2013, 1:52 pm
  • Daarnaast is zijn rang wél te determineren. Hij draagt een pluim met witte onderkant en dat was in deze periode bij de huzaren het distinctief van wachtmeesters en foeriers. Een foerier droeg zijn chevron boven de ellenboog en deze zou hier zichtbaar zijn. Het gaat hier dus om een wachtmeester.
   Verder is het regiment in 1830 niet verplaatst, maar opgeheven.

   Met vriendelijke groeten, Rob Wolters

   Geplaatst door Rob Wolters | september 2, 2013, 2:21 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum