De vragen die u stelde

Is dit uniform uit 1882 van het 2e Regiment infanterie?

Vraag

Is dit uniform uit 1882 van het 2e Regiment infanterie?

Op de foto in de bijlage staat mijn grootvader, die ofschoon hij statenloos was, in Nederlandse militaire dienst is geweest, althans zo zeggen familieleden. Het zou dan het 2e Regiment Infanterie moeten zijn geweest. Als loteling is hij op 4 mei 1882 ingedeeld van de lichting 1882 uit de gemeente Beesel onder nr. 22. Op 15 september 1883 is hij met groot verlof gegaan, op 12 augustus 1885 teruggekomen en op 15 september 1885 met groot verlof gegaan. Hij heeft een getuigschrift van goed gedrag van dit regiment gehad, afgegeven op 30 april 1887.

image002

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Het uniform dat op de foto door uw grootvader wordt gedragen is van het 2e regiment infanterie. Op de zuil kunt u zijn hoofddeksel nog zien liggen, een sjako. Op deze sjako staat ook het nummer 2 net als op zijn koppelriemgesp.

Dit Nederlandse uniform werd gedragen van ongeveer 1870 tot en met de Eerste Wereldoorlog. In 1905 werd een uniformtuniek ingevoerd met één rij knopen in plaats van twee. Het eerste veldgrijs verving de donkerblauwe uniformen in 1912. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in Nederland een bonte verzameling uniformen gedragen, want de oude blauwe uniformen mochten worden afgedragen.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum