De vragen die u stelde

Kunt u mij meer informatie geven met betrekking tot dit schilderij waarop een sappeur te zien is?

Vraag 

Hierbij zend ik u een foto toe van mijn schilderij, met hierop afgebeeld een sappeur met bijl. Ik ben zelf al een beetje aan het zoeken geweest naar informatie over sappeurs etc, maar ik ben benieuwd wat u mij er meer over kunt vertellen. Ik ben o.a. een afbeelding tegengekomen van een Hollandse sappeur in ’n verglijkbaar uniform, welke rond 1830 zou dateren. Dus is het een Hollander, soldaat of officier, welke periode, etc. Het schilderij meet ongeveer 60 bij 48cm, en is niet gesigneerd.

 

Antwoord

De geschilderde sappeur is inderdaad van de Nederlandse infanterie. Gezien zijn uniform model 1823 kan de datering worden gesteld op circa 1823-1835.

In zijn meest traditionele betekenis was een sappeur iemand die gespecialiseerd was in het aanleggen van “sappen”. Een sappe is een aanvals- of naderingsloopgraaf die bij de belegering van een vesting werd gegraven en die bescherming moest bieden tegen vijandelijk vuur. Een sappeur was dus een soort van pionier of geniesoldaat.
De taak van een sappeur beperkte zich echter niet tot het aanleggen van sappen. Sappeurs ruimden hindernissen op, velden bomen, installeerden bivaks, bouwden kantonnementen, ondersteunden pontonniers bij het bouwen van bruggen e.d.
Het voornaamste en tegelijkertijd meest kenmerkende werktuig van een sappeur was de langstelige houthakkersbijl waarmee ze steevast voorop marcheerden.

Sappeurs waren in de 18e en 19e eeuw indrukwekkende figuren. De sappeur droeg traditioneel een baard en snor en men zocht mannen uit die groot van stuk waren.

Reacties

Een gedachte over “Kunt u mij meer informatie geven met betrekking tot dit schilderij waarop een sappeur te zien is?

  1. Een iets presiezere datering is 1822-1830.
    Eind 1821 werd de effen witte wing (schouderkussen) ingevoerd; tot dan toe waren ze blauw met wit galon. In 1829 wer een nieuw uniform ingevoerd bij de infanterie. Daarvan zouden hier zichtbaar zijn: donkerblauwe mouwopslagen, wit gebiesd, met witte rechthoekige patten; donkergrijze broek met rode bies op de buitennaad.
    Nieuwe uniformen werden successivelijk ingevoerd, maar de oude kleding werd vaak wel uiterlijk aangepast. Dat laatste werd op 22 maart 1830 inderdaad bevolen voor de in gebruik zijnde rokken.

    Rob Wolters

    Geplaatst door Rob Wolters | april 20, 2013, 9:09 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum