Evenementen

Napoleon Bonaparte in Delft

Achtergrondinformatie bij de Militaire Mysteries tijdens de Delftse Museumnacht – Mysterie 5

Napoleon Bonaparte

(Ajaccio Corsica, 15 augustus 1769 — Sint-Helena, 5 mei 1821)

Het was  vorig jaar 200 jaar geleden dat de Franse Keizer Delft bezocht, als onderdeel van zijn 38 dagen durende rondreis door Nederland, waarbij hij behalve Delft ook Den Haag, Katwijk, Rotterdam, en diverse andere plaatsen aan deed.
Napoleon Bonaparte, in 1769 geboren op Corsica, opgeleid in Frankrijk, was officier in het Franse leger. In de roerige jaren na de Franse Revolutie steeg zijn ster. Uiteindelijk werd hij Eerste Consul van Frankrijk, en enige jaren later, in 1804, werd hij Keizer van Frankrijk. Als geniaal militair versloeg hij talloze keren de Europese grootmachten van die tijd, en stichtte zo een groot rijk. Toch werd hij uiteindelijk door een coalitie verslagen en in 1813 naar het eiland Elba verbannen. Na enkele maanden ontsnapte Napoleon en kwam weer aan land in Frankrijk, waar opnieuw velen zich bij hem aansloten.

Opnieuw was hij Keizer, maar dit zou slechts honderd dagen duren. In 1815 werd hij in de Slag bij Waterloo verslagen en daarna verbannen naar het eiland Sint Helena, in de Atlantische Oceaan. Daar stierf hij zes jaar later. Behalve militair was Napoleon ook staatsman. Hij voerde vele zaken in die we nu nog kennen: het Burgerlijk Wetboek, de burgerlijke stand, scheiding van kerk en staat. Hij was de eerste die een Europese Monetaire Unie voorstond, Europese aanbestedingen deed, en zelfs plannen had voor het aanleggen van de Kanaaltunnel. Ook had hij veel belangstelling voor wetenschap en techniek. Tijdens zijn veldtocht naar Egypte nam hij tientallen geleerden mee om studie te doen. Het begin van de Egyptologie.

Bezoek aan Nederland

Napoleon bezocht Nederland vlak nadat zijn broer, Lodewijk Napoleon, na een ruzie vertrokken was als Koning van Holland en ons land bij het Keizerrijk was ingelijfd. Lodewijk Napoleon was in Nederland geliefd geweest en dus vond Napoleon het belangrijk dat de Hollanders nu hun Keizer zagen. Bovendien kon het volk dan ook kennismaken met de nieuwe Keizerin: Marie Louise, dochter van de Oostenrijkse Keizer, met wie hij in 1810 was getrouwd. Napoleon trok in vliegende vaart door het land. Meestal bleef hij slechts enkele uren op een plek. Sommige geplande bezoeken sloeg hij over. Maar Delft viel wel de eer te beurt de Keizer te ontvangen.
Gelukkig voor het stadsbestuur, want die hadden het enorme bedrag van 2100 gulden uitgegeven om de Keizer passend te ontvangen. Niettemin duurde het bezoek maar een paar uur, en vanwege het slechte weer zagen maar weinig Delftenaren de Keizer en Keizerin. Het bezoek zou Delft trouwens nog iets meer dan die 2100 gulden gaan kosten. Op 25 oktober rond 9:00 uur kwam de koets van Napoleon vanuit Den Haag via de Rijswijkse Straatweg (tegenwoordig de Rijswijkseweg) Delft binnen. Bij de gemeentegrens stonden de stadsbestuurders zenuwachtig te wachten onder een tent om de Keizer de sleutel van de stad aan te bieden. De koets reed daarna verder naar de Oude Delft 95, waar de Keizer en Keizerin een kleine maaltijd nuttigden. Daarna bezocht het Keizerlijk gezelschap het Armamentarium op De Geer.

Toen Napoleon, oorspronkelijk artillerieofficier, twee prachtige, versierde kanonnen voor het gebouw zag, legde hij zijn hand er op en zei: ‘C’est á moi’ (‘Van mij’). Een aantal dagen daarna werden de kanonnen inderdaad weggehaald en naar Frankrijk verscheept. Na de nederlaag van Napoleon in de Volkerenslag bij Leipzig in 1813, werden de kanonnen buitgemaakt door de geallieerden. Het ene kanon kwam uiteindelijk in Wenen, het andere in Berlijn terecht.

bron: http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/historisch/napoleon_in_delft/
Napoleon in Delft
27 oktober 2011 Marianne van Exel

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum