Evenementen

Het Romeinse Rijk

Achtergrondinformatie bij  de Militaire Mysteries tijdens de Delftse Museumnacht – Mysterie 3

Het Romeinse Rijk (Latijn: Imperium Romanum)

Het Romeinse Rijk was van oorsprong een stadstaat, die zich vanaf de zesde eeuw voor Christus begon uit te breiden en uitgroeide tot een rijk dat op zijn hoogtepunt alle landen rond de Middellandse Zee omvatte. Het bereikte zijn grootste omvang onder keizer Trajanus (98-117). De Romeinse cultuur en instellingen hebben de geschiedenis van Europa en de westerse wereld diepgaand en langdurig beïnvloed.

De Romeinse geschiedenis wordt traditioneel in drie perioden onderverdeeld:

Romeins Koninkrijk
ca. 750 – 509 v.Chr.

Romeinse Republiek
ca. 509 – 27 v.Chr.

Romeinse Keizerrijk
Principaat   27 v.Chr. – 284 n.Chr.
Dominaat   284 – 395 n.Chr.
West-Romeinse Rijk   395 – 476 n.Chr.
Oost-Romeinse Keizerrijk  395 – 1453  n.Chr.

In West-Europa bleef het rijk bestaan tot 476. Dat het rijk ten onder is gegaan is geenszins verwonderlijk. Het rijk had lange grenzen en kon op den duur niet effectief verdedigd worden tegen invallen van buiten. Desondanks is de vraag naar de oorzaken van de val van het Romeinse Rijk een klassieke vraag gebleven.

Het is het jaar 50 voor Christus. Onder bevel van Julius Caesar hebben de Romeinen vrijwel heel Gallië veroverd. Alleen in het noorden biedt een klein dorpje nog moedig weerstand dankzij de toverdrank van de druïde Panoramix. De inwoners van dit dorp doen niets liever dan de Romeinen het leven zuur maken, met name onder aanvoering van de twee Galliërs Asterix en Obelix.

Assurancetourix

Assurancetourix is een personage uit de strip Asterix. Hij is de bard van het dorp, wiens gezang echter door de rest van de dorpelingen niet gewaardeerd wordt. In ‘Asterix in Indus-land’ begint het spontaan te regenen als hij zingt. Daarmee wordt hij de held van een volk waarbij de moesson niet wil vallen.
Assurancetourix staat vooral bekend om zijn slechte zangkunst. Het gezang van Assurancetourix wordt niet gewaardeerd door zijn stamgenoten. Zelf is hij echter van mening dat hij juist mooi zingt. Als zijn stamgenoten hem de mond snoeren is hij beledigd. Stelletje barbaren is dan een veel door hem gebezigde uitspraak.

Assurancetourix woont in de grootste boom in het dorp. De trap die naar zijn huis loopt cirkelt omhoog langs de stam van de boom. Als hij zijn huis schoonmaakt vallen er allemaal valse noten naar beneden. De boom is meerdere keren omgevallen door de kracht van Obelix. Ook heeft de boom weleens in brand gestaan. Tijdens de meeste feestmalen waarmee elk verhaal steevast wordt afgesloten, hangt Assurancetourix geboeid en gekneveld aan het huis ofwel zit hij geboeid en gekneveld onder de boom. Alleen wanneer hij zelf een hoofdrol speelt in het verhaal, te weten in ‘Asterix en de Noormannen’, en in ‘Asterix in Indus-land’, zit niet hij maar zijn grootste vijand, de smid Hoefnix, onder de boom.

In het Frans en in de oorspronkelijke Nederlandse vertalingen heet hij Assurancetourix. Die naam is een Franse woordspeling op Assurance à tous risques, hetgeen letterlijk verzekering tegen alle risico’s betekent (in het Nederlands wordt dat meestal “allriskverzekering” genoemd) en wat figuurlijk wil zeggen dat hij degene is die overal voor moet boeten (net zoals die verzekering altijd alles betaalt).
Assurancetourix is in sommige albums ook leraar. In de jaren ’50 van de vorige eeuw waren veel Franse leraren na schooltijd ook verzekeringsagent.
Klassiek was bij de Galliërs een bard ook een boodschapper tussen de goden en de mensen. Het gebrek aan respect dat de Galliërs hebben voor Assurancetourix, is dus luchtig op te nemen.

bron:  wikipedia

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

link naar legermuseum

Advertenties