De vragen die u stelde

Over het laden van 17e-eeuwse pistolen.

Toelichting
Hoe ging het laden van een voorlader in z’n werk? Werden kruid en kogel een voor een direct in de loop gedaan? En moest dat worden aangestampt? Droegen 17e-eeuwse schutters kant-en-klare eenheden met kruit en kogels (zoals in de napoleontische tijd in papieren verpakking) of werd er meestal los kruit gebruikt?

Antwoord
Al vanaf de 16e eeuw waren soldaten uitgerust met standaardladingen voor hun vuurwapens. Deze waren dan niet altijd in papier verpakt, maar bijv. in houten kokertjes. Deze werden dan bij de musketten aan een bandelier om de schouder gedragen. Om het kruit in de pan te doen, was er een aparte kruitfles beschikbaar die eveneens werd meegedragen (zie bijlage, op de been hangend). De kogels werden in een patroontas getransporteerd. Voor pistooldragenden zal ook gebruik zijn gemaakt van standaard kruitladingen, om te voorkomen dat het wapen met te weinig of te veel kruit werd geladen. Dit was dan niet in de vorm van een bandelier, maar hiervoor werd dan gebruik gemaakt van kruitflessen/hoorns.
Om een voorlader te laden, werd het kruit en de kogel in de loop gestopt en vervolgens met de laadstok aangestampt. Het is immers van belang om een kruitlading op te sluiten in een beperkte ruimte om gasdruk te kunnen opbouwen zodat de kogel de loop met een aanzienlijke snelheid verlaat. Dit principe gold voor zowel pistolen, geweren als kanonnen.

Reacties

2 gedachtes over “Over het laden van 17e-eeuwse pistolen.

 1. hallo legermuseum
  Graag wil ik weten hoeveel gram buskruit in een musket ging, om zo op die manier uit te rekenen hoever de kogel komt.

  Tim

  Geplaatst door Tim | november 2, 2012, 3:17 pm
 2. Hoi Tim,

  Alleereerst, een kruitlding word nooit in gram gemeten maar in grain. 70 tot 80 grain is normaal. Dat is omgerekent tussen de 5 en 6 gram aan zwart kruit.

  Geplaatst door Robin | juli 31, 2013, 6:21 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum