Achter het front

Operatie bibliotheekverhuizing

Operation Book Moving. The McNeese College ROTC Cadet Corps moved 32,000 books from the old Kaufman Hall Library to the new Frazar Memorial Library back in May 1961. The task was completed in one afternoon.

Het Legermuseum is begonnen aan de verhuizing van haar omvangrijke bibliotheek. Vanaf nu zullen voor langere tijd boeken ingepakt staan en dus niet beschikbaar zijn voor het publiek. Om die reden sluit ook het Collectie Informatie Centrum op 2 november de deuren en zal alleen nog een beperkte dienstverlening via internet plaatsvinden.

Verhuizen is niet nieuw voor het museum. Het is eerder gedaan. Van Doorwerth naar Leiden en van Leiden naar Delft, is het nu dan Soesterberg waar de collectie een plaats zal krijgen. Maar hoe verhuis je eigenlijk een bibliotheek van 4 strekkende kilometer? Verhuizen is meer dan inpakken, verplaatsen en weer neerzetten. Het is de kunst om geen of zo weinig mogelijk schade toe te brengen aan de kwetsbare collectie. Een groot deel van de collectie dateert uit de periode 1840-1950, een periode waarin vooral gebruik werd gemaakt van papier van mindere kwaliteit, waardoor de boeken zeer kwetsbaar zijn. Om verhuisschade te voorkomen worden alle boeken eerst verhuisklaar gemaakt. Dit betekent dat ze integraal worden bekeken en indien nodig worden voorzien van op maat gemaakte zuurvrije mappen of omslagen.

Inmiddels is de grootste deelcollectie, de historische bibliotheek van het Ministerie van Oorlog, gedaan. De boeken van voor 1801 en de ca. vijfduizend boeken van het Koninklijk Huis zullen allemaal afzonderlijk worden verpakt. Vervolgens worden de boeken geplaatst in kleine kartonnen boekenkasten op kunststof pallets. De huidige volgorde van de boeken zal hierbij niet worden verstoord. We willen de boeken weer in exact dezelfde volgorde terugplaatsen in de nieuwe boekenkasten in Soesterberg.

Omdat we steeds willen blijven volgen waar alles zich bevindt en boeken eventueel geraadpleegd moeten kunnen worden in verband met de inhoudelijke invulling van het nieuwe museum, registreren we van elk boek op welke plank en op welke pallet deze staat. Boeken en kartons worden voorzien van etiketten met een streepjescode die correspondeert met de computerregistratie. De pallets, uiteindelijk zo’n 500, zullen zo worden neergezet dat ze makkelijk toegankelijk zijn. Op dit moment is nog niet duidelijk hoelang de boeken op pallets blijven staan. Het is in ieder geval de bedoeling dat ze zo snel mogelijk in het nieuwe depot geplaatst worden en weer beschikbaar komen.

Het heeft iets van een militaire operatie, en lijkt in niets op deze curieuze voorbeelden uit het verleden:

Millikin Library, Millikin University. Summer 1978: library staff, with Dr. Hale (director) in the lead, move books from Gorin to Staley

These three workers were employed to move book stock from the old Victoria Square library to the newly completed building on Le Mans Crescent in 1938 (now the home of Bolton Public Library).

Mosher & Turpin Libraries, Dallas. A “human chain” of students was organized to transfer the books from the library on the third floor of Davidson to the recently completed Mosher Library in December 1959.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum