Evenementen

Lezing: De Afdeling Operatiën van het KNIL 1941-1942

Lezing donderdag 1 november 2012
Spreker: drs. Tristan Broos

Tristan Broos zal spreken over de Afdeling Operatiën van het KNIL in de periode 1941-1942. De lezing vindt plaats in het Collectie Informatie Centrum van het Legermuseum. U bent vanaf 9.45 uur welkom voor koffie of thee. De lezing begint om 10.00 uur en eindigt om 11.30 uur. Deelname is gratis.
U kunt zich aanmelden via communicatie@legermuseum.nl onder vermelding van “lezing 1 november”.


De Afdeling Operatiën van het KNIL 1941-1942

Vanaf 1936 werd gestart met de reorganisatie van het KNIL, door de luchtstrijdkrachten uit te breiden met bommenwerpers en jachtvliegtuigen en de materiële uitrusting van het leger krachtig te verbeteren. De versterking van het Indische leger was op 8 december 1941, de eerste oorlogsdag, nog lang niet voltooid. Vooral personeelsgebrek en vertraging in de aflevering van aangekocht materieel was hieraan debet. Op 10 januari 1942 zette het Japanse leger voor het eerst voet op Nederlands-Indische bodem. Het olierijke eilandje Tarakan voor de kust van Noordoost Borneo maakte kennis met de gecombineerde Japanse aanvalskracht van land, zee- en luchtstrijdkrachten. Binnen drie maanden tijd was Nederlands-Indië veroverd en het KNIL verslagen.
Het Indische leger was nog nooit eerder met een buitenlandse (Japanse) vijand in aanraking geweest. Het had sinds haar bestaan altijd strijd geleverd in het binnenland. Was de legerleiding, in dit geval de Afdeling Operatiën van het KNIL, klaar voor een oorlog?
In mijn lezing bespreek ik wie op deze afdeling werkzaam waren, de behuizing en het functioneren gedurende de periode 1941-1942.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum