Evenementen

Impressie van Kunst, Krijg & Kitsch 2012

Tijdens het afgelopen monumentenweekend vond opnieuw een editie plaats van Kunst, Krijg & Kitsch . Bezoekers konden hun eigen militaire voorwerpen voorleggen aan een deskundig panel van conservatoren om op deze manier meer te weten te komen over de herkomst en het gebruik.
Ook dit jaar was er weer een gevarieerd aanbod van meegebrachte voorwerpen. We zullen er hier een aantal nader belichten.Bewerkte huls van een “soixante-quinze”


We zien hier een huls van het beroemde Franse 75 mm kanon uit de Eerste Wereldoorlog, de “soixante-quinze”. De huls is voorzien van een mooie gravure en zodoende omgevormd tot een siervoorwerp. De gravure toont een afbeelding van een kanon (Frans 75 mm) omgeven door versieringen. Daaronder de inscriptie “Guerre 1914-1918” en daarboven een schild met de initialen VB. Het toeval wil dat de huidige bezitster van deze huls eveneens de initialen VB draagt waardoor het voorwerp voor haar een extra betekenis heeft gekregen. Opmerkelijk is de zeer hoge kwaliteit van de decoratie. Dat zie je zelden.

Veldfles en scherven


Deze Duitse veldfles uit de Tweede Wereldoorlog komt uit de verzameling van een jongeman die een aantal objecten van zijn grootvader heeft gekregen. Zijn grootvader heeft als 10 jarige jongen deze objecten vanaf 10 mei 1940 bij elkaar gebracht.
In dezelfde verzameling zien we een granaatscherf en deel van een Duitse rookhandgranaat.

Cartoon van een Nederlandse soldaat door Joop Geesink

Uit de verzameling van dezelfde bezoeker kwam een tekening van een Nederlandse soldaat tijdens de mobilisatie. We zien een cartoon-achtige tekening van een jolige soldaat op een matras waar het stro aan alle kanten uitpuilt. Het is een pentekening ingekleurd (met waterverf) op een niet zo heel zorgvuldig bewaard vel papier.
Wat de tekening bijzonder maakt is de handtekening van de maker, in de rechter benedenhoek. Niemand minder dan Joop Geesink is de geestelijk vader. Na een korte samenwerking met Marten Toonder in de Geesink-Toonder studio’s koos Geesink daarna voor het maken van animatiefilms met poppen. Vooral de filmpjes met zijn creatie Loeki de Leeuw in de toenmalige STER reklameblokken zijn zeer bekend geworden.

Boek: Het uur “U”In de categorie boeken zagen we een fotoboek over Delft in de laatste maanden van de 2e Wereldoorlog. Het is samengesteld door de filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten en geeft een beeld van de bevrijding van Delft en de gebeurtenissen onmiddellijk daarna. Een vrij zeldzaam boek vanwege de vrij matige kwaliteit van het papier van net na de oorlog waarop het gedrukt is.
Het uur “U” : drie maanden geschiedenis in en rond Delft : een foto-reportage van den Filmdienst der Binnenlandsche Strijdkrachten gewest 13, district Delft. Meer achtergronden bij het boek zijn te lezen op de wiki Delft:
http://www.wikidelft.nl/index.php?title=Het_uur_%22U%22
De oorspronkelijke negatieven van de foto’s zijn enkele jaren geleden door het NIOD gedigitaliseerd en opgenomen in de beeldbank WO2. Op de wiki Delft staat een zoekinstructie voor het vinden van de foto’s.

Hartsvanger “Solingen”


Een van de bezoekers bracht een hartsvanger met de inscriptie “Solingen”. Er zal naar dit voorwerp nader onderzoek gedaan worden door de oud-hoofdconservator van het museum. Het onderzoek spitst zich vooral toe op de vraag of het wapen altijd in deze vorm is geweest of dat het een samengesteld wapen is. Reden voor deze twijfel is de ongewone bevestiging van lemmet en gevest.

Voorloper van een klewangDit is de voorloper van de beruchte klewang, waarbij een Europees handvat van een KNIL cavaleriesabel is gecombineerd met een inheems Indonesische kling. Dit soort combinaties werden vaker toegepast door het KNIL maar zijn heden ten dage zeldzaam. Het wapen is in zeer goede conditie en vertoont een mooie zwarte patina. De eigenaar is aangeraden om hem zo te laten en niet te gaan poetsen. De schede ontbrak bij dit wapen.

Twee sabelsEen bezoeker bracht twee sabels ter beoordeling. De eerste is een wandelsabel model 1912. Het is een exemplaar van de langste lengte die in deze periode is geproduceerd. De sabel is in zeer goede staat, voorzien van dragon . Bij het tweede object gaat het om een cavaleriesabel voor manschappen, eveneens in goede staat, met dragon van leer.

Een infanteriejas model 1916

Een infanteriejas (model 1916). Gemaakt van “zomer”stof; garoet, waar in Nederlands-Indië jassen van werden gemaakt, maar die toch niet daar vandaan komt. Bijzonderheid is dat de jas licht gevoerd is. Andere kenmerken zoals de blauwe bies geven aan dat het voor een beroepsofficier van de infanterie als “buitenmodel” is vervaardigd. Een zomerjas om te velde te dragen.

Een kris en een hartsvanger

Bij de objecten van deze dag zijn ook een kris en een hartsvanger, afkomstig uit Indonesië. De huidige eigenaar heeft het via zijn vader in bezit gekregen.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum