De vragen die u stelde

Het uniform dat Willem V aan heeft op een schilderij uit 1788.

Vraag:

Het schilderij is van stadhouder Willem V door Bolomey gemaakt in 1788. Het hangt nu in het Museum Flehite in Amersfoort.
Ik zou graag willen weten wat voor uniform Willem V aan heeft op dit schilderij.

Antwoord

Uw vraag is lastig te beantwoorden, omdat stadhouder Willem V hier een jas draagt die je zowel kunt beschouwen als die van een “generaal van het Staatse leger” als van een rokjas van zijn Zwitserse Gardes. Blauw was de kenmerkende kleur voor het Staatse leger, waarop echter uitzonderingen waren (zoals bijvoorbeeld het Garde du Corps van de stadhouder, die rood droeg). De rijke versiering met galonband op de jas geeft de status van de drager weer en is niet gerelateerd aan een specifieke rang. De jas lijkt het meest op die van de Zwitserse Gardes, maar opnieuw,  u zult bij hen geen voorschrift of voorbeeld vinden dat een dergelijk uitbundige galonband toont.

Op zichzelf is dit verschijnsel voor deze periode heel normaal: generaals, en zeker de stadhouder, hadden een grote mate van vrijheid in de keuze van uniform – een uniform dat zij overigens zelf ook kochten en betaalden.

Reacties

Een gedachte over “Het uniform dat Willem V aan heeft op een schilderij uit 1788.

  1. De Zwitserse Garde had witmetalen knopen, de officieren dus ongetwijfeld zilveren lissen. Vanaf 1766 hadden generaals donkerblauwe rokken met rode onderkleding. De rang werd aangeduid door gegolfd goudgalon. Deze configuratie duidt op een luitenant-generaal. Het borduursel op het vest lijkt buitenmodel. (Alles gebaseerd op een artikel in Armamentaria nr. 43.)
    De prins draagt hier dus een generaals-uniform. Veel hogere officieren werden met een kuras afgebeeld ter aanduiding van hun status. Nog niet zolang hiervoor zelfs met een compleet harnas. De staf is een commando-staf.

    Rob Wolters

    Geplaatst door Rob Wolters | april 20, 2013, 11:23 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum