De vragen die u stelde

Hoe leefden soldaten van het 6e Regiment Huzaren rond 1830?

Vraag

Naar aanleiding van een schoolbezoek aan het depot van het Legermuseum, ben ik geïnteresseerd geraakt in een officiersjasje van de Huzaren uit 1830 en zo ook in het verhaal achter deze jas en dit leger. Er is mij verteld dat de uniformen er wel altijd erg fraai en pronkachtig uitzagen, maar dat de soldaten het eigenlijk helemaal niet zo goed hadden. Nu is mijn vraag: Hoe leefden deze soldaten? Hoe waren de omstandigheden? Deden zij zich beter voor dan zij het eigenlijk hadden? Zo ja, kunt u mij hier meer over vertellen?

Antwoord:

De dolman van de huzaren die u in ons museumdepot heeft bekeken, is van een officier. De officieren hadden een aanmerkelijk beter leven dan de zogenaamde minderen, de soldaten en onderofficieren. Men kan  niet echt zeggen dat ‘zij zich beter voordeden’, want het uniform is een militair symbool – en het gaat niet over levensomstandigheden.

Als men een vergelijk met levensomstandigheden moet maken, is dat van een soldaat of onderofficier te zien op het niveau van een dagloner of landarbeider, al kunnen er grote onderlinge verschillen zijn; naar onze maatstaven zijn de levensomstandigheden van al die groepen erbarmelijk geweest. De officieren vallen grofweg uiteen in ‘subalterne’ officieren – de lagere rangen – en opperofficieren. De laatste groep behoort tot de rijkeren in de maatschappij; de eerste groep kan heel wisselend van samenstelling zijn. Voor zover zij het goed hadden, is dat meestal wel omdat zij van rijke families stamden en uit eergevoel officier werden – niet vanwege het toch wel karige inkomen. Ter vergelijk, als je alleen van je soldij moet leven, moet je minstens een kapitein of majoor zijn om een gezin te onderhouden op gegoed middenstands niveau.

 

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum