De vragen die u stelde

Identificatie van koppelgesp met gekroonde W

Vraag:

Kunt u de bijgesloten koppelgesp met gekroonde W voor mij identificeren? Ter informatie heb ik een helmplaat van een KNIL adjudant toegevoegd met een vergelijkbaar embleem, alsmede een afbeelding van een officier van de Schutterij uit Batavia (Foto KIT Amsterdam) die een soortgelijke koppelgesp draagt. Zou deze koppelgesp iets te maken kunnen hebben met een van deze twee voorbeelden of gaat het hier om iets heel anders?


Antwoord:

Het embleem op de helmplaat en de koppelriemplaat zijn te relateren aan de uniformering van KNIL-soldaten en mogelijk die ook van de Bataviase schutterij. Wij hebben van het embleem geen voorbeelden in de collectie, maar op een uniformvoorstelling van de hand van J.P. de Veer uit 1896 is de helmplaat mogelijk zichtbaar.

Voorts kunt u het boekwerk “Die Niederländische Armee nebst den Kolonialtruppen und Freiwilligenkorps in ihrer gegenwärtigen Uniformierung”  raadplegen. U kunt eventueel ook uw licht opsteken in Museum Bronbeek, Arnhem.

Die Niederländische Armee nebst den Kolonialtruppen und Freiwilligenkorps in ihrer gegenwärtigen Uniformierung : nach authentischen Quellen bearb. / nebst 16 Taf. Abb. in lithographischen Farbendr. gezeignet von J. Hohmann (1906)
In de bibliotheek van het Legermuseum aanwezig onder exemplaarnummer 00221040

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum