Evenementen

Lezing: niet militaire overheidsbewapening bij douane en politie

Lezing donderdag 6 september 2012
Spreker: Jacques Bonewit

Jacques Bonewit werkt bij de Rotterdamse Douane in het laboratorium voor praktische vernieuwingen. Hij zal in zijn lezing spreken over niet militaire overheidsbewapening bij douane en politie vanaf 1815 tot heden.

De kennis over de bewapening van de niet militaire overheid in Nederland is klein, zelfs niet goed gedocumenteerd en daarom helaas ook bijna niet gepubliceerd. In deze lezing wordt een poging ondernomen om de hoofdlijnen van de bewapening van Douane en Politie vanaf 1815 te schetsen. Om dit in een zinvolle historische context te doen wordt ook zijdelings aandacht geschonken aan ontstaan en ontwikkeling van beide diensten.

Naast inhoudelijke informatie over de gebruikte wapens geeft de lezing ook een indruk van het werken met allerhande stukjes informatie en analogieën om de bewapeningsgeschiedenis zo goed en waarschijnlijk mogelijk te reconstrueren.
Grappig zijn terugkijkend de in onze ogen  vaak curieuze opvattingen over overheid en gezag,  die een rol speelden bij de bewapening van de overheidsdienaren, tot en met de heren burgemeesters.
Aan de orde komen in ieder geval de door Douane en Politie gebruikte vuurwapens. Als de tijd het toelaat wordt ook nog een “uitstapje“ gemaakt naar andere “geweldsmiddelen”  zoals de vele soorten sabels en wapenstokken.
Kortom een inkijkje in de wereld van 200 jaar incidenteel geweld door oom agent en Bromsnor  gelardeerd met een overheid die soms zijn eigen burgers niet vertrouwt

De lezing vindt plaats in het Collectie Informatie Centrum van het Legermuseum. U bent vanaf 9.45 uur welkom voor koffie of thee. De lezing begint om 10.00 uur en eindigt om 11.30 uur. Deelname is gratis.
U kunt zich aanmelden via communicatie@legermuseum.nl onder vermelding van “lezing 6 september”.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

link naar legermuseum

Advertenties