Aanwinsten

Schenking van de collectie militaire muziek van mr. R.A.Schimmel

In juli 2012 zal de officiële overdracht plaatsvinden van een enorme collectie militaire muziek aan het Legermuseum. Het is de collectie van mr. R.A. (Rudolf) Schimmel, uit Den Haag, die hij in de loop van vele jaren heeft verzameld. De muziekverzameling  bestaat uit zo’n 2000 vinylplaten en meer dan 700 CD’s en DVD’s, aangevuld met cassettebandjes van zeldzame opnamen.

De collectie militaire muziek van mr. R.A.Schimmel

Rudolf Schimmel is begonnen met het verzamelen van Nederlandse militaire muziek, maar in latere jaren is er veel buitenlands materiaal bijgekomen. Buiten het standaard repertoire van Nederlandse orkesten en muziek uit de rest van Europa, heeft hij bijzondere items uit verre landen bij elkaar gebracht, zoals China, Amerika, Canada, Japan, Argentinië, Chili, Uruguay. Soms moeilijk te verwerven en muzikaal gezien niet altijd de top, maar interessant om te hebben of te krijgen. Zoals een Chileens cd’tje dat hij heeft bemachtigd via een relatie bij het Chileens Maritiem Museum. De inhoud viel een beetje tegen. De Chilenen hebben nogal wat oud Duits materiaal hergebruikt, zoals het bekende “Alte Kameraden”, maar dan onder een andere naam. Bijzonder is ook muziek uit het voormalige oostblok. De Oost-Duitse muziek bijvoorbeeld, het is een afgesloten periode, van een regime dat niet meer bestaat.

Opmerkelijk is dat nieuwe landen die er bij gekomen zijn in de wereld, ook allemaal beginnen met militaire muziek, zoals bijvoorbeeld Slovenië, Kroatië, Estland, Letland, Litouwen. Vooral in de militaire muziek van Kroatië zijn eigen tradities terug te horen. Er zit veel volksmuziek in verwerkt. Schimmel heeft er plezier in dat allemaal bij te houden.

Het Nederlandse gedeelte van de collectie vertoont een incompleetheid in de periode 1904-1912. Daar is bijna niets van bewaard gebleven. In de collectie zit nog een plaat uit 1904 met alleen het Wilhelmus er op. Een dikke plaat, slechts aan één kant te beluisteren van vrij zacht, breekbaar materiaal.
“Er moet nog veel meer zijn” volgens Schimmel  “Ze hebben een catalogus gevonden van wat er toen allemaal is uitgegeven. Daar staan de stukken en de namen van de uitvoerende orkesten op, en aan de productienummers kun je afleiden in welk jaar ze zijn opgenomen.”

De zeldzame en kwetsbare plaat is het oudste stuk uit de collectie, maar niet het mooiste. De voorkeur van Schimmel zelf gaat uit naar de Nederlandse muziek, direct gevolgd door Engelse en Duitse. De Duitse muziek vanwege het straffe Pruisische ritme en het Engelse dat wat weemoediger van aard is. Nederland zit daar zo’n beetje tussenin. Schimmels favoriete stuk is een mars van een Italiaan, getiteld Inglesina. Het is typisch Italiaans omdat het opera-achtig is. Niet gebruikelijk want het is geen echte mars. Italianen zullen tijdens een Taptoe dan ook niet snel lopen, ze staan stil en ze spelen. Militaire muziek vindt zijn oorsprong in marsen en die zijn om op te lopen. Bij de cavalerie heb je ook drafmarsen en galopmarsen. Ook begrafenismarsen en presentatiemarsen die in de Engelse versies meer lijken op walsen.

De Tweede Wereldoorlog is een speciale periode in de Nederlandse militaire muziek. In juni 1940 zijn alle militaire orkesten in Nederland ontbonden en naar huis gestuurd. Veel leden daarvan gingen spelen in politie muziekkorpsen. Onder de militairen die naar Engeland overstaken zaten ook een aantal mensen die muziek konden spelen. Ze hebben zoveel mogelijk Nederlanders bij elkaar gezocht en een muziekkorps gevormd, dat in Engeland zelfs een aantal platen heeft gemaakt. Eén van de grappigste stukken hierop is de befaamde Manoeuvre Mars. Men had niet de bladmuziek ter beschikking dus is het een hercompositie geworden uit de herinneringen van een sergeant. Er is weinig bewaard gebleven van dit muziekkorps van de Irene brigade.

Naast het verzamelen bezoekt Schimmel natuurlijk elk jaar de Taptoe en gaat hij een keer naar het buitenland, naar de International Military Music Society. Het nieuws over militaire muziek volgt hij in tijdschriften, zoals het Duitse “Mit klingendem Spiel”, van de Deutsche Gesellschaft für Militärmusik en het door de IMMS uitgegeven “Band International”. Boeken op het gebied van militaire muziek zijn vrij schaars.

De schenking aan het museum

De schenking van de verzameling van de heer Schimmel aan het Legermuseum heeft te maken met zijn visie op de toekomst van de militaire muziek. Hoewel hij niet uitsluit dat het ooit weer beter zal gaan, schetst hij een wat somber beeld hierover:

Ik denk dat de militaire muziek gaat verdwijnen, dat het geschiedenis gaat worden. Oorlogvoering is zo technisch geworden, daar hoort helemaal geen muziek meer bij. Over 100 jaar zouden we er wel eens compleet anders tegenaan kunnen kijken. Dan is het leuk om een blik in het verleden te kunnen werpen en te zeggen, wat maakten ze er toen van?”

Was het vroeger heel gewoon dat een militaire band de troepen begeleidde, tegenwoordig is dat veel minder het geval. Door bezuinigingen is het lastiger geworden om concerten te geven of om zo maar spelend over straat te marcheren. Bij moderne missies zoals bijvoorbeeld naar Afghanistan, wordt de voorkeur gegeven aan een zanger of een zangeres om de troepen te vermaken aan het front. Je zag dat al opkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat orkesten zich omvormden tot swingbands, beetje dixieland, en een zanger of zangeres er bij.

Het Legermuseum zal de omvangrijke collectie in de loop van dit jaar registreren en bepaalde muziekstukken ook digitaliseren. Een bijzondere verzameling zal daarmee beschikbaar komen voor het publiek.
Bekijk hieronder een videointerview met de heer Schimmel, over zijn collectie en zijn passie voor militaire muziek.


Reacties

2 gedachtes over “Schenking van de collectie militaire muziek van mr. R.A.Schimmel

 1. Ik ben bang dat als er straks een links kabinet komt,dat het dan einde oefening voor de Nederlandse militaire mu-
  ziek is.Ik ben zelf ook verzamelaar van geluidsdragers met blaasmuziek en militaire muziek en bezit op dit moment
  zo,n 7500 geluidsdragers.Mocht de Nederlandse militaire muziek ter ziele gaan,dan overweeg ik ook te stoppen
  met mijn verzameling.
  Vorig jaar heb ik eens uitgezocht hoeveel militaire kapellen in Nederland sinds 1900 zijn verdwenen.
  dat zijn er meer dan 150.In een aantal gevallen gaat het om vrijwilligers orkesten die bijv tijdens de mobilisatie
  actief waren.

  Geplaatst door E Bosma IMMS | augustus 27, 2012, 10:10 pm
 2. L.S.,
  Ik denk dat de heer Schimmel, op termijn wel eens gelijk zou kunnen krijgen…
  Ten eerste, allerlei bezuinigingsrondes die er per Regering zijn gepasseerd, maar er zullen er nog vele volgen, als het om de inmiddels,uitsluitend professionele Militaire Muziek gaat ………
  Dan een demografisch probleem,van een zwaar vergrijzende bevolking…
  De aanwas van onderaf,zal veel minder worden….
  In vergelijk met het zeer verre verleden, heeft er nadien een hoogconjunctuur plaatsgevonden, na de Tweede Wereldoorlog…
  In vroeger tijden,was er veel minder beschikbaar in de hobbysfeer, tegenwoordig zijn er mogelijkheden te over,
  waardoor Amateurorkesten hun jongste leden, niet voor langere tijd meer kunnen vasthouden…
  Dit heeft uiteindelijk ook zijn weerga, op de doorstroom naar de professionele Militaire Orkesten.
  Dit effect wordt nog eens extra versterkt door het feit, dat er ook op subsidies voor civiele orkesten,flink is en nog meer wordt bezuinigd…
  Men zegt wel eens, alleen in tijden van oorlog zitten de Kerken vol, dit zou ook op den duur voor de Militaire Orkesten kunnen gaan gelden………..

  Met vriendelijke groet,

  Dhr.J.H.Troost,
  Hellevoetsluis.

  Geplaatst door Dhr.J.H.Troost | januari 7, 2014, 9:25 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum