De vragen die u stelde

Sjako van het Nederlandse uniform in de 19e eeuw

Sjako objectnummer 054598

vraag

Ik heb een oud dienstboekje van mijn grootvader gevonden, hij is in 1888 in militaire dienst geweest. In het boekje stond: sjako met cocarde, lis en knoop. Op uw website stond wel een sjako, maar dat was met de letter W er op, maar mijn grootvader was een gewoon soldaat, dus daar stond vast niet de letter W op, want dat was voor hogere militairen. Zou u ons kunnen vertellen wat een sjako is met cocarde, lis en knoop?, en heeft u daar misschien ook een voorbeeldfoto van? Er stond in het boekje ook een kapotjas, en volgens internet is dat een blauwe jas met dubbele rij knopen. Is dat ook juist?

antwoord

Bijgaand een foto van een sjako zoals in Nederland gedragen door de dienstplichtige infanterie schutterij tussen 1880 en 1900. Zoals u ziet is de sjako getooid met een metalen plaat van een rijkswapen. Daarboven de door u genoemde onderdelen: lis, kokarde en lisknoop. Eigenlijk vormen deze drie één geheel met de pompon. De pompon is de bol, bovenop; daaronder loopt een band van metaaldraad naar beneden, de lis; deze is vastgezet met een kleine bolle knoop, de lisknoop; onder de lis de oranje kokarde, een ronde, geplooide versiering, bij de gewone soldaten van leer gemaakt en voor de (onder)officieren van zijde. De sjako zelf was voor gewone manschappen van vilt met zwart verlakt leren bodem en klep, voor de (onder)officieren van beter materiaal, meestal laken in plaats van vilt.

Een kapotjas is een verzamelnaam voor een eenvoudige overjas voor de troepen te voet; dat is in deze periode inderdaad een blauwe, lakense overjas met dubbele rij knopen.

Meer informatie in:

E. van Gendt, “Beschrijving van de Uniformen van de Nederlandse landmacht, schutterij, weerbaarheid en invaliden”, Den Haag 1880; Bedoeld boekwerk vormt in feite de weergave van de voorschriften (voorloper “boekwerk uniformen”), plaatscode HBD E 040-0011

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum