De vragen die u stelde

Vlaggen van bataljons jagers uit 1815

vraag

Ik zoek een vlag (wimpel) van een eenheid vrijwillige jagers 1815. In het boekje Men-at-Arms series 115, pagina 20 heb ik de bijgaande zwart-wit afbeelding gevonden. Tevens geeft dat boekje aan dat deze in Delft zou liggen. Kunt u mij dat bevestigen? Indien zo, kan ik er dan digitale foto’s van bestellen?

antwoord

Hartelijk dank voor uw bericht. Helaas is de in Men-at-Arms afgebeelde vlag niet in onze collectie te vinden. Mogelijk had het Legermuseum in haar jaren in Leiden de vlag, immers afkomstig van de compagnie vrijwillige jagers van de universiteit Leiden, in bruikleen van het universiteitsmuseum in Leiden of een historisch museum daar (Lakenhal?). Helaas kunnen wij u hierover geen zekerheid bieden.

Voor u is misschien interessant om te weten dat de vlag van het Koninkrijk Holland uit het National Army Museum in Londen (5e regiment inf, 1e bn) momenteel in ons museum te zien is als langdurig bruikleen. Hij ligt in de zogenaamde vaandelkamer. Deze vlag is vrijwel gelijk aan degene die in de M-a-A 115 is afgebeeld op plaat D. Overigens hangt daar ook de vlag op plaat D rechtsonder afgebeeld, geel veld met leeuw. In tegenstelling tot wat in de M-a-A staat vermeld, is die vlag niet door Nederlandse, maar door Nassause infanterie in dienst van de Oranjes gebruikt in 1815.

Andere Nederlandse vlaggen in het boekje komen uit de collectie van het Rijksmuseum, hiervoor verwijzen wij u naar “Vlaggen, vaandels & standaarden van het Rijksmuseum te Amsterdam” (Marijke Brandhof, Amsterdam 1977).

Dan hebben wij nog in de collectie twee provisorische bataljonsvlaggen die in 1815 zijn gebruikt door Nederlandse infanterie. Het gaat dan om een vlag van het Bataljon Jagers No 27 (LtKol Grunebosch, Brigade Bijlandt; inventaris nummer 059299) en van het Bataljon Jagers No 36 (LtKol Goethals, Brigade d’Aubremé; inv nr 051024).

Deze vlaggen bevinden zich helaas niet in onze opstelling, maar in ons vlaggendepot. De vlag van het bataljon jagers No 27 was oorspronkelijk oranje; de ander wit. Bijgaande snap-shot foto’s tonen zowel vlucht- als paradezijde van de vlaggen. Deze foto’s zijn slechts voor eigen gebruik en ter identificatie, en niet bedoeld voor gebruik in publicaties.

Hoewel op uw eerste vraag niet bevestigend geantwoord kon worden, hopen wij u toch enigszins verder geholpen te hebben.

059299 - Bataljonsvlag van het 27e Bataljon Jagers, gebruikt in de veldtocht van Waterloo

051024 - Wit vaandel met in goudkleur BATAILLON DE CHASSEURS NR 36. Vaandel, wit en langs vier zijden een gelobte sierrand. Op het midden is in goudkleur en met een zwarte rand geborduurd de tekst:"BATAILLON DE CHASSEURS N 36" op elke hoek is een jachthoorn afgebeeld. Het vaandel is voorzien van een broek.


boekreferenties:

“Vlaggen, vaandels & standaarden van het Rijksmuseum te Amsterdam” (Marijke Brandhof, Amsterdam 1977).
“Flags of the Napoleonic Wars (3)”, Men-at-Arms series 115, Terence Wise en Guido Rosignoli (Londen 1984/1997)
J.L. Uijterschout, “Beknopt overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandsche Krijgsgeschiedenis van 1568 tot heden”, (z.p., 3e druk, 1937), 314-315

Reacties

Een gedachte over “Vlaggen van bataljons jagers uit 1815

  1. Geachte,

    is het mogelijk opm hier materiaal en afmetingen te vermelden? is het vaandel van het 27e gebruikt tijdens de campagne in Frankrijk? (Quatre bras, Waterloo en door naar Parijs)

    mvg, Lt. S. van der Ster (27e bat. 6e cie.)

    Geplaatst door sander van der Ster | mei 15, 2012, 4:09 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum