Verkenningen

De identiteit achter een gevonden identiteitsplaatje

Onbekend identiteitsplaatje

Een amateur historicus vond in de zomer van 2009 in Frankrijk het identiteitsplaatje van een Duitse soldaat. Het plaatje lag in het bos, onder een boom, gewoon op het maaiveld. Hij had er dus niet naar gegraven, of met een metaaldetector bewust naar gezocht zoals wel eens gebeurt, maar het was een toevallige vondst. Een nieuwsgierigmakende vondst, want hoe kwam het plaatje daar en wat was er gebeurd met de voormalige bezitter ervan.

De vindplaats was niet ver van de Col d’Hermanpère, in de Noordelijke Vogezen. Over deze bergpas liep tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse voorste linie van het loopgravenfront.

Het identiteitsplaatje is van een oud model, tijdens de Eerste Wereldoorlog tot in de tweede helft van 1915 toegepast, nog zonder vermelding van een naam, maar uitsluitend met een eenheidsaanduiding en een nummer uit de Stammrollen, het volgnummer waaronder de soldaat stond ingeschreven bij zijn eenheid. Ook bestaat dit type plaatje nog uit een enkele ondeelbare ovaal, in tegenstelling tot latere modellen, die over de lengteas in tweeën te breken zijn. Hiernaast afgebeeld enkele modellen die in gebruik geweest zijn waarbij ook de verschillen in afmeting duidelijk worden. Het tweede model bevatte naast de eenheid en het volgnummer ook de naam van de soldaat. De positie van de gaatjes is bij ons gevonden model nog weer anders.

Het opschrift luidt:
15 B.L.J.R
8.K.
441

Voluit geschreven en vertaald komt dit overeen met:
15e beierse Landwehr Infanterie Regiment
8e Kompagnie
Nummer stameenheid 441

(In het oude Duits is er geen onderscheid tussen de hoofdletters I en J,  wat tot gevolg heeft dat de letter J tegenwoordig vaak foutief geïnterpreteerd wordt als Jäger)

Landwehrregiment 15 is maar kort op dit stukje van het front ingezet geweest. Van begin november tot eind december 1916 heeft een deel van het regiment tijdelijk een andere eenheid vervangen die voor inzet naar het Verdunfront was gestuurd.

Om er achter te komen wie er achter het stamboeknummer 441 schuil ging, was het nodig om de hulp in te roepen van het beierse Kriegsarchiv in München.  Hierbij zou ook duidelijk kunnen worden of de bewuste soldaat in deze frontsector gesneuveld was, en of hij een bekend graf heeft of tot de vele onbekende vermisten behoort.

Het antwoord van het Kriegsarchiv maakte duidelijk dat Stammrolle nummer 441 toebehoorde aan Alois Stadelbauer, geboren op 15 oktober 1891 in Meckenhausen. Tevens werd vermeld dat deze soldaat op 17 oktober 1916 overgeplaatst was naar de 9e Kompagnie van Ersatz Infanterie Regiment 1, en dat hij niet gevallen, noch vermist was.
Alois Stadelbauer had de oorlog dus overleefd. Naar de reden waarom zijn identiteitsplaatje daar  in het bos lag blijft het gissen. Misschien gewoon verloren, of weggegooid omdat hij een nieuwer model kreeg. Nog waarschijnlijker is het dat hij het plaatje niet meer nodig had vanwege zijn overplaatsing naar zijn nieuwe eenheid. Deze eenheid, Ersatz Regiment 1, heeft ook op deze plaats aan het front dienstgedaan. In ieder geval heeft het plaatje een naam gekregen en getuigt het van een klein stukje geschiedenis.

Voor gerelateerde informatie over identiteitsplaatjes in het Nederlandse leger en over de collectie identiteitsplaatjes van het Legermuseum bezoek dan de themapagina’s via deze link:
http://www.collectie.legermuseum.nl/strategion/strategion/i009077.html

 

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum