Evenementen

Lezing: Het Papoea Vrijwilligers Korps (1961-1963); na een glansrijke start in de wieg gesmoord

Op donderdag 24 mei 2012 wordt een lezing verzorgd door onze conservator voertuigen en contemporaine collecties Casper van Bruggen, met als titel: “Het Papoea Vrijwilligers Korps (1961-1963); na een glansrijke start in de wieg gesmoord”.

Na de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië aan de Verenigde Staten van Indonesië eind 1949 bleef Nieuw-Guinea voorlopig onder Nederlands gezag. Eind jaren ’50 ontstond een tienjarenplan om  Nieuw-Guinea en de Papoea’s klaar te stomen voor zelfbestuur. Eén van de onderdelen was de vorming van een eigen defensieapparaat. Het uitgangspunt daartoe werd gevormd door het Papoea Vrijwilligers Korps (PVK). Het Papoea-korps werd het 5e Nederlandse krijgsmachtdeel met een kader samengesteld uit marine-, landmacht- en luchtmachtpersoneel. Na een snelle start werden al binnen een half jaar de eerste pelotons PVK ingezet tegen Indonesische infiltranten. Waar ze de kans kregen bewezen de Papoeamilitairen heer en meester te zijn in het jungle-optreden. Ondanks succes tegen de infiltranten werd Nieuw-Guinea politiek verloren. De Papoea’s van het PVK gingen een jaar na hun aanstelling ineens een heel andere toekomst tegemoet.

Elke lezing begint om 10.00 uur met koffie, en eindigt om 11.30 uur. Daarna kunt u op eigen gelegenheid het museum bekijken.

U kunt zich aanmelden via communicatie@legermuseum.nl onder vermelding van “lezing 24 mei″
Kosten: kaartje museum of gratis met museumkaart, defensiepas, veteranenpas, postactievenpas, vriendenlidmaatschapskaart of studentenkaart

Casper van Bruggen is tevens auteur van het boek ‘Verget ons niet’, het Papoea Vrijwilligers Korps 1961-1963.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum