De vragen die u stelde

Welk embleem is dit?

vraag:

Uit de bezittingen van een dpl. soldaat (mei 1940) is bijgesloten (baret?)embleem overgebleven. Het lijkt op een geneeskundig onderdeel. De bewuste soldaat was echter bij het 7e Regiment Infanterie ingedeeld. Graag zou ik weten bij welk onderdeel het embleem hoort.

antwoord:

Het is inderdaad een embleem van Geneeskundige troepen, echter niet uit de periode die u aangeeft. Waarschijnlijk heeft deze persoon na de oorlog bij de Militair Geneeskundige Dienst gediend van de Koninklijke Landmacht, omdat dit kraagembleem na 1950 bij de Landmacht in gebruik werd genomen. Het embleem wordt op een donkergroene achtergrond gedragen en bevestigd op de revèrs van het uniform.


Beschrijving van het embleem van de Militair Geneeskundige Dienst, in: “M.Talens, Uniformen en emblemen van de Koninklijke Landmacht”.

Het embleem wordt gevormd door een ellipsvormig schild, waarop een zwaard de asklepiostaf onder een hoek van 105 graden (heraldisch) links over rechts kruist; het schild is (heraldisch), bij de baretgesp op de benedenrand, rechts omgeven door een krans van lauwertakken, links door een krans van eikeloof en gedekt door de Koninklijke kroon.
Op de bovenrand van de baretgreep is de spreuk ERIPIENDO VICTORIAE PROSUM (‘Door strijders van de dood te ontrukken draag ik tot de overwinning bij’) vermeld .
Baret-, schouder- en kraagemblemen van goudkleurig metaal.
Kleur ondergrond : groen .
Vastgesteld bij MB van 30 januari 1951, nr. 1934.

Advertenties

Reacties

3 gedachtes over “Welk embleem is dit?

 1. In dit geval gaat het niet om een kraagembleem, maar om een schouderembleem.
  Dit model werd gedragen op het epaulet van het tuniek en op de battledress. Wanneer er een kraagspiegel op het tuniek werd gedragen was dit een van donkergroene stof en zonder embleem. Pas later kwam dit embleem als schoudeembleem te vervallen en werd het embleem geintergreed op de kraagspeigel

  Geplaatst door Ingmar Seelbach | mei 21, 2012, 12:16 pm
 2. Bedankt voor uw reactie op dit onderwerp. We zullen bekijken of de beschrijving in onze catalogus deze fout ook bevat en eventueel aanpassen.

  Geplaatst door legermuseum | mei 29, 2012, 12:29 pm
 3. wat is de waarde van dit embleem

  Geplaatst door jaimy van der stel | augustus 25, 2014, 9:24 am

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum

Advertenties