Achter het front

De klus is geklaard

De klus is af

drinkende soldaat

Al weer driekwart jaar zijn voorbij gegaan. Wij nemen afscheid van onze projectmedewerkster Marjolijn Poppink. Als registrator heeft zij het Legermuseum krachtig ondersteund bij het beschrijven van grote hoeveelheden negatieven, dia’s en fotoafdrukken. In korte tijd zijn heel wat bijzondere en curieuze opnamen door haar handen gegaan. Opnamen ook waarvan niet zo meteen duidelijk was wat het voorstelde of waarom ze genomen waren. Wat te denken van een foto van een drinkende man in een laboratoriumachtige werkplaats. Was het iemand die dorstig was van het harde werken, of iemand die zijn zelfgemaakte drankje uitprobeerde? Niets van dat alles. Navraag leerde dat het ging om een foto van een oud medewerker die poseert voor het maken van een uniformfiguur. Hij staat model voor een drinkende soldaat tijdens de slag bij Waterloo. Overigens is de figuur nooit gemaakt omdat een permanent drinkende soldaat maar een slecht voorbeeld zou geven aan de museumbezoekers.

Medewerkers van het museum zijn regelmatig benaderd met de vraag:  “wat is dit, wanneer was het, kan iemand hier iets over zeggen?”. En zo zijn er heel wat raadseltjes opgelost, die voorzien van een keurige beschrijving in de collectie zijn opgenomen. In haar eigen woorden blikt Marjolijn terug op een korte maar hevige periode. Wij wensen haar het beste en vooral nieuwe spannende jobs waar zij al haar kennis en energie bij kan inzetten.

“Op 1 april 2011 kwam ik in dienst bij het museum als projectmedewerker voor assistentie bij het wegwerken van de registratie-achterstanden. Na een paar weken was ik klaar met de klussen registratie divers beeldmateriaal die er voor mij klaarlagen. Daarna kon begonnen worden aan de grote klus, namelijk het registreren van de grote hoeveelheid negatieven.

Hoe groot de collectie is blijkt gaande weg. Het begint met een ladekast en daarna komen er uit de kluis dozen met ongeregistreerd materiaal. Na een oproep aan collega’s komt er uit kasten hier en daar nog het één en ander tevoorschijn. Er komt zelfs een hele ‘nieuwe’ ladekast het depot binnen gereden. Stroop de mouwen maar op!
In overleg is besloten de collectie zoveel mogelijk als ‘bulk’ te beschrijven. Niet elke opname van een rolletje met 36 opnamen kan een eigen beschrijving krijgen, dat is onbegonnen werk. De negatieven en diapositieven worden in Melinex bladen verpakt en afhankelijk van het formaat negatief gaan er 4, 12 of 36 opnamen op een blad. Dat schiet lekker op. Helaas is na afloop niet te zeggen hoeveel opnamen  er op deze manier zijn beschreven. Ga je uit van 4 negatieven per blad dan zijn het 11.744 opnamen, ga je uit van 36 opnamen dan zijn het al snel 105.696 stuks. Bij 12 opnamen per blad zijn er ongeveer  35.232 negatieven beschreven. 

Na de negatieven en diapositieven wachten er nog  circa 3000 foto’s op een beschrijving. Het betreft afdrukken met daarop de geschiedenis van het museum zelf met opnamen uit Doorwerth, Leiden en Delft. De gebouwen zijn van binnen en buiten gefotografeerd evenals de vaste opstellingen,  tentoonstellingen, evenementen en het personeel.  
Voor mij is het leuk dat de spoedklus af is, dat geeft een voldaan gevoel. Daarnaast vind ik het leuk dat ik in de korte tijd die ik hier heb gewerkt, ik een groot deel van de geschiedenis van het museum aan mij voorbij heb zien komen. En Delft is binnenkort ook weer geschiedenis…. “

Marjolijn Poppink, 24 januari 2012

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum