Evenementen

Lezing: Oorlog en lied in de 20e eeuw

De derde lezing alweer in de reeks winterlezingen. Op donderdag 2 februari 2012 zal onze conservator picturalia Jos Hilkhuijsen spreken over bekende (volks) liedjes en (Nederlandse) popmuziek die gerelateerd zijn aan de verschillende oorlogsomstandigheden in de twintigste eeuw, van de Eerste Wereldoorlog t/m de vredesmissies.
De lezing wordt opgeluisterd met beelden van muziekdragers en singlehoesjes en uiteraard met muziekfragmenten.

Synopsis:
“Van oudsher worden krijgsmachten door de samenleving op muzikale wijze becommentarieerd, op vermakelijke wijze bezongen en bespot.  De lezing geeft een beeld van de Nederlandstalige liedjes die gerelateerd zijn aan de verschillende oorlogsomstandigheden in de 20e eeuw, waarmee ons land te maken kreeg. De daaruit voorgekomen liederen kenmerken zich door sociale geëngageerdheid, protest, spot, humor, soldatenromantiek, vaderlandsliefde, strijdvaardigheid en heimwee (‘going-home’ liedjes). In het algemeen zijn het aansprekende liedjes die de tijdgeest aanvoelden; liedjes die iedereen kon meezingen; liedjes waar je vrolijk van werd, die herinneringen opriepen en die stof tot nadenken gaven. Met name tijdens de mobilisatie en bezettingsjaren bloeide de liedcultuur als nooit tevoren, mede dankzij de radio, grammofoonplaat en revues.”

Elke winterlezing begint om 10.00 uur met koffie, en eindigt om 11.30 uur. Daarna kunt u op eigen gelegenheid het museum bekijken.
U kunt zich aanmelden via communicatie@legermuseum.nl onder vermelding van “winterlezing 3”

kosten: kaartje museum of gratis met museumkaart, defensiepas, veteranenpas, postactievenpas, vriendenlidmaatschapskaart of studentenkaart

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum