Boek van de maand

Boek van de maand november : Uniformen van de Gardes d’Honneur…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


In het kader van het bezoek van Napoleon aan Nederland in 1811 gaf de zeer zakelijk ingestelde boekverkoper Evert Maaskamp in Amsterdam (Dam nr. 1) het prachtboek uit met de titel Uniformen van de Gardes d’Honneur, van de onderscheiden corpsen in de zeven départementen van Holland; opgericht tot de ontfangst van Zijne Majesteit den Keizer en Koning. Dit boek had, zoals sinds de inlijving van Nederland bij het Franse Keizerrijk in 1810 niet ongebruikelijk was, ook een Franse titel, te weten: Uniformes des Gardes d’Honneur, des différens corps dans les sept départemens de la Hollande; formés pour la reception de Sa Majesté l’Empereur et Roi.

Het betreft een platenboek met nauwelijks tekst waarin de uniformen worden afgebeeld van de zogenaamde Gardes d’Honneur locales of Stedelijke Erewachten. Deze werden voor het eerst opgericht tijdens het Koninkrijk Holland (1806-1810) voor de ontvangst van koning Lodewijk Napoleon als hij een stad vereerde met een bezoek. De Stedelijke Erewachten werden gevormd uit de zonen van het patriciaat. De formaties van de korpsen liepen sterk uiteen, van enkele erewachters tot enkele pelotons. De steden Amsterdam en Dordrecht beschikten behalve over infanterie zelfs over een marinedetachement. Overigens bevat het boek van Maaskamp lang niet alle korpsen. Maaskamp behandelt die van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden, Haarlem, Utrecht, Groningen, Arnhem, Drenthe, Delft. Volgens de overlevering vond Napoleon zelf het overigens maar lastig dat hij geëscorteerd werd door de erewachten.

Voor zover bekend bepaalde de stad zelf  de uniformering van de erewacht. Dit maakt dat de verschillende erewachten bij elkaar een bont gezelschap vormen met uniformen in uiteenlopende kleuren. Het type uniform was uiteraard gebaseerd op de Franse uniformmode van die tijd. Van de infanterie van de Stedelijke Erewacht van Dordrecht bezit het Legermuseum een uniform dat afkomstig is van een lid van de bekende Dordtse boekverkopers familie Blussé. Dit uniform is net als het boek een topstuk. Het boek is door de fraaie gekleurde platen in het boek, zogenaamde aquatints, een specialisme van Maaskamp, niet alleen visueel erg aantrekkelijk, maar tevens erg zeldzaam. Na het herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid in 1813 zouden oud-erewachters namelijk veel exemplaren van het boek hebben vernietigd omdat de namen van de leden van de verschillende erewachten in het boek staan vermeld. De oud-erewachters waren daarom bang dat ze als landverraders zouden werden beschouwd.

drs. Louis Sloos, Conservator Literatuur / Bibliothecaris

Afdeling Collectie, Legermuseum

Uniformes des Gardes d’Honneur, des différens corps dans les sept départemens de la Hollande; formés pour la reception de Sa Majesté l’Empereur et Roi – Uniformen van de Gardes d’Honneur, van de onderscheiden corpsen in de zeven départementen van Holland; opgericht tot de ontfangst van Zijne Majesteit den Keizer en Koning. – Amsterdam : Evert Maaskamp, [1811] : 12 pl ; Fol.
Tekst in het Frans en Nederlands met 12 aquatints
Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer  00006370

Uniform ensemble van Jan Jacob Blussé van de Garde d’Honneur van Dordrecht, (1810-1811), bestaande uit: steek, rokjas, vest, broek en slobkousen van wit en paars laken.
Legermuseum objectnummer  050821

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum