Evenementen

Winterlezingen

kinderen in het legerDeze winter is er iedere eerste donderdagochtend van de maand een lezing over een interessant militair-historisch onderwerp door een van de deskundigen van het museum. Meld je aan via communicatie@legermuseum.nl. onder vermelding van “winterlezing 1” of “winterlezing 2”

 Elke winterlezing begint om 10.00 uur met koffie, en eindigt om 11.30 uur. Daarna kunt u op eigen gelegenheid het museum bekijken. Kosten: kaartje museum of gratis met museumkaart, defensiepas, veteranenpas, postactievenpas, vriendenlidmaatschapskaart of studentenkaart

De cyclus start in november met:  

1 – donderdag 3 november, 10.00-11.30 uur                        
Lezing: kinderen in het Nederlandse leger in de periode 1579-1924 door
conservator Literatuur Louis Sloos
Van de zestiende tot begin twintigste eeuw zijn duizenden kinderen in het Nederlandse leger te vinden geweest. Misschien ook wel een van uw voorvaders?! Sommige kinderen gingen al op 10-jarige leeftijd het leger in. Gewone kinderen werden tamboer of zelfs soldaat, officierszonen dienden als cadetten of aspirantofficieren bij het regiment van hun vader, weeskinderen gingen naar de pupillenschool, etc. Velen klommen op in de rangen en een enkeling bracht het zelfs tot generaal. In de collectie van het Legermuseum zijn vele verwijzingen te vinden naar dit intrigerende onderwerp, bijvoorbeeld speciale kindergeweren. In deze lezing wordt voor het eerst een overzicht gegeven van het kind in het Nederlandse leger door de eeuwen heen.

NB: De aangekondigde lezing oorlog en lied in de 20e eeuw van Jos Hilkhuijsen die gepland stond voor donderdag 1 december vervalt. Deze zal in 2012 worden gehouden, exacte datum volgt binnenkort. Onderstaande lezing van Mathieu Willemsen komt hiervoor in de plaats.

2 – donderdag 1 december, 10.00-11.30 uur
Lezing:  Technische ontwikkelingen van het geweer in de 19e eeuw
Conservator Vuurwapens Mathieu Willemsen zal spreken over de ontwikkeling van de enkelschots voorlaadmusket tot het halfautomatisch geweer. Een ontwikkeling die zich in sneltreinvaart voltrok in het tijdperk van de industriele revolutie.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

link naar legermuseum

Advertenties