De vragen die u stelde

Bij welk onderdeel horen de personen op deze foto

(klik op de foto voor een vergroting)

vraag:
Kunt u mij aan hand van de foto vertellen bij welk onderdeel mijn opa heeft gediend. Mijn opa is de man rechts op de foto met het zwaard. Kunt u ook zien wat voor rang hij had?

antwoord:
Hartelijk dank voor uw vraag met bijgezonden foto. Uw opa draagt op de foto op zijn sjako het embleem van de artillerie (twee gekruiste kanonnen). De werkpakken van de ondergeschikten, midden op de foto, duiden ook op artilleristen; naar wij vermoeden gaat het hier om vestingartillerie, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Het onderschrift op het krijtbord, in het midden van de foto, kan naast de goed leesbare tekst “Lichting 1909” heel goed duiden op: “5e Batterij”,  waarbij men de B wat slordiger heeft ingezet dan gebruikelijk.

De rang van uw opa is vermoedelijk die van vaandrig. Dit is niet met zekerheid te zeggen, omdat op de foto de bovenkant van zijn epaulet niet goed te zien is, maar wij menen daar een stip te zien. Het zou ook passen bij zijn situatie (dienstplichtig) en tegelijkertijd toch duidelijk een betere positie dan de mannen in het midden (verschil tussen werkkleding en nette uniform met sabel van uw opa).

U kunt trouwens, als u daarin geïnteresseerd bent, in het Nationaal Archief in Den Haag, www.nationaalarchief.nl  vervolgonderzoek doen naar uw opa. Daar bewaart men de zogenaamde stamboeken van de verschillende regimenten, waar doorgaans (summiere) persoonlijke informatie naast de militaire staat van dienst te vinden is.

Heeft u aanvullingen of vragen over dit artikel? Dan wordt u van harte uitgenodigd om te reageren. Het Legermuseum staat open voor verbeteringen.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum