Kleding van de Keizer

Het uniform van de gevonden Engelse soldaat uit 1799

Het uniform van de Coldstream Guards

1e garde brigade te voet rond 1790. Grenadier (links, met bekende bontmuts), soldaat van de centrumcompagnie, tamboer van de grenadiers, sergeant van de centrumcompagnie, officier (rechts).

Onlangs is bekend gemaakt dat in het Noord-Hollandse Den Helder het stoffelijk overschot van een soldaat van de Britse ‘Coldstream Guards’ is gevonden. Deze 2e brigade van garde te voet vocht in 1799 mee in de slag om Den Helder. Bij deze slag tussen de Engelsen en de Bataven vielen ruim 2000 slachtoffers (gesneuveld of gewond), dit was meer dan tien procent van het totaal aantal soldaten dat aan de slag meedeed. De gevonden stoffelijke resten zouden van één van de gesneuvelde soldaten zijn geweest. Hij was te herkennen aan zijn uniform, althans de resten die bewaard zijn gebleven.

De afbeelding toont de uniformen van de 1e garde grenadier brigade in het jaar 1790. De uniformen van 1799 moeten er ongeveer hetzelfde hebben uitgezien. Volgens de uniformreglementen van 1799 droegen de ‘Coldstream Guards’ rode jassen met blauwe kraag, revers en manchetten. Hierop waren witte galons en lissen geborduurd (goud voor de officieren). De uniformen van de 1e brigade hadden dezelfde kleurkeuze als het 2e. Het enige verschil tussen de uniformen was dat de witte borduursels op de revers bij de 2e brigade puntvormig en in paren over de revers verdeeld waren.

Heeft u zelf informatie of afbeeldingen in bezit over dit onderwerp, dan kunt u dat hieronder of op de facebookpagina delen.

bronnen:
Richard Knötel, Uniformenkunde: Lose Bläter zur Geschichte der Entwickelung der militärischen Tracht, deel III (Rathenow 1892) plaat 40. Legermuseum Delft. Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer: 00180898
Charles Grant en Michael Roffe, The coldstream guards (Berkshire 1971) 13 en 15. Legermuseum Delft.  Bibliotheek Legermuseum exemplaarnummer: 00009787
 
 

Links: Uniformjas korporaal 2e garde brigade te voet (1788), merk de witte, puntige opslagen op de revers op. Het feit dat deze op dit uniform in paren stonden gaf aan dat dit de 2e brigade te voet was. Rechts: Soldaat (grenadier compagnie) van de 2e brigade garde te voet (1790). Merk het embleem van de garde op, rechtsonder in de afbeelding.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

link naar legermuseum